banner115

banner193

banner194

banner195

Adıyaman Üniversitesi Bal Analizine Başladı

Adıyaman Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi bal üzerinde 17 çeşit analiz yaparak bal içerisinde bulunan maddelerin tayinini yapıyor ve balın kalitesini ve verimini saptamanın yanında, besin değerinin suistimal edilmesinin önüne geçmek, üretici ve tüketiciye hızlı, etkin ve güvenilir bir hizmet sağlamak için birçok analizi gerçekleştirmeye devam ediyor.

ADIYAMAN 23.09.2017, 15:41 23.09.2017, 15:54 adıyamanhaber
Adıyaman Üniversitesi Bal Analizine Başladı

Adıyaman Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezinde bölgemizde üretilen balların analizleri teknolojik ortamda ve bilimsel verilere uygun bir şekilde alanındaki uzmanlar tarafından yapılmaya devam ediliyor.

Bal Üzerinde 17 Çeşit Analiz Yapılıyor

Hizmete girdiği günden bu yana çok çeşitli analizler ve araştırmalar yapan Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi, balda elektriksel iletkenlik, rutubet, asitlik, diastaz sayısı, suda çözünmeyen madde, ticari glikoz, hidroksimetil furfurol, invert şeker, glikoz, fruktoz, sakkaroz, kül ve nişasta tayini ile birlikte antibiyotik, naftalin, pestisit ve ağır metal kalıntısı olmak üzere toplamda 17 çeşit analiz yapıyor. Böylece bal üreticileri yaptırdıkları analizlerle ürünlerini tescillerken tüketiciler de bal hakkında bilgi sahibi olarak daha sağlıklı ürün tüketebiliyorlar.

“Çalışmalarımız Adım Adım İlerliyor”

Bal analizleri hakkında bilgi veren Üniversite Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Aysel UÇKUN şunları söyledi: “Adıyaman’da bu yıl 123 üretici organik bal üretimine geçiş yaptı. Yurt dışına ihraç edilebilmesi için organik balların analizlerinin akredite laboratuvarlarda yapılması şarttır. Biz de üreticilerden gelen talepler doğrultusunda Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda bal analizlerinde akreditasyon çalışmalarına başladık, yaklaşık bir yıllık bir sürede akreditasyon sürecini tamamlamayı planlıyoruz”.

“Şeker Oranı Önemli”

“Balda üç ayrı şekerin oranlarına bakılarak balın kalitesi hakkında fikir sahibi olabiliriz” diyen Yrd. Doç. Dr. UÇKUN; “Bunlar Sakkaroz, Glikoz ve Fruktozdur. Sakkaroz miktarı iyi bir çiçek balında %5'in altında, iyi bir çam balında ise 'un altında olmalıdır. Bunun yanı sıra baldaki fruktoz-glikoz toplamı (invert şeker) da iyi bir balda `-65 seviyesinde olmalıdır. Ticari glikoz, yapay tatlandırıcılar, glikoz şurubunun ise Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre balda hiç olmaması isteniyor” dedi.

“Bal Sahte Mi Değil Mi Anlıyoruz”

Dış görünüşüne veya tadına bakılarak bir balın sahteliğinin hiçbir şekilde anlaşılamayacağını belirten Yrd. Doç. Dr. UÇKUN; “Balın kalitesini belirleyen iki önemli parametre, diastaz sayısı ile hidroksimetil furfurol (HMF)’dur. Diastaz enzimi, balın yüksek ısıya maruz kalıp kalmadığının anlaşılmasında bir ayıraçtır. Doğal ve ısıtılmamış ballarda diastaz miktarı oldukça yüksek olup bu tür ballar kaliteli ve çok değerlidir. Diastaz sayısı Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre minimum 8 değerinde olmalıdır, bu sayı ne kadar yüksekse bal o kadar kaliteli olur. Balın kalitesinin anlaşılmasında bir diğer parametre de HMF’dir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinde, HMF değerine 40 mg/kg'a kadar izin verilmekte ve diastaz sayısının tersine HMF değeri düştükçe bal kalitesi artmaktadır” dedi.

“Bal Uygun Şartlarda Depolanmalıdır”

Balın depolanma şartlarının da kaliteyi etkilediğine değinen Yrd. Doç. Dr. UÇKUN; “Uygun olmayan şartlarda depolanan ballarda HMF miktarı ciddi oranda artmaktadır. 65 ve daha üstü derecelerde 24 saat bekletilen ballarda HMF miktarı izin verilen sınırları aşmaya başlar. HMF balın ısıtılmasıyla oluştuğu gibi uzun süre bekletilmesiyle de oluşabilmektedir. Işık, depo sıcaklığı ve nem baldaki HMF miktarını etkileyen faktörler arasındadır. Örneğin, bal cam kavanoz gibi şeffaf bir ambalajdaysa karanlık bir ortamda saklanmalıdır. Bunlarla beraber depolama süresinin normalden fazla olması da HMF miktarını etkilemektedir” dedi.

“Baldaki Kalıntı Sağlık Problemlerine Yol Açar”

Yrd. Doç. Dr. UÇKUN; “Balda kaliteden sonraki diğer bir önemli konu da kalıntı problemidir. Kalıntılar sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle antibiyotik kalıntıları bal ihracatçılarını AB gümrüklerinde zor durumda bırakmaktadır. Bu, Avrupa Birliği'ne ihracatımızın önündeki en önemli engeldir. AB gümrüklerinde ballarımızda tespit edilen antibiyotik (kloramfenikol, nitrofuranlar, tetrasiklinler vs.) ve naftalin kalıntıları ihracatımızı durma noktasına getirmiştir” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Bunun dışında pestisitler ve ağır metallerin tayininin de organik ballar için yapılması gerekir. Merkezi Araştırma Laboratuvarımızda kalıntı tayinleri en hassas cihazlarla etkili ve güvenilir bir şekilde uzman kişiler tarafından yapılmaktadır. Antibiyotik ve pestisit kalıntısı analizi LC-MS-MS cihazında, naftalin kalıntısı analizi GC-MS cihazında, ağır metal kalıntısı analizi ise ICP-MS cihazında yapılmaktadır. Organik olmayan, normal koşullarda üretilmiş bir balda istenen genel parametreler; Rutubet, asitlik, diastaz sayısı, HMF, şeker ve ticari glikoz tayinleridir. Organik sertifikalı ballarda istenen parametreler ise; Rutubet, asitlik, diastaz sayısı, HMF, şeker, ticari glikoz, nişasta, suda çözünmeyen katı madde, kül tayinleri ile birlikte antibiyotik, naftalin, pestisit ve ağır metal kalıntısı analizleridir. Laboratuvarımızda hem normal hem de organik olarak üretilen ballar için istenen bu analizlerin hepsi yapılabilmektedir. Organik balların yurt dışına ihracatı için akredite laboratuvar olma yönünde de adımlarımızı attık, yakın zamanda halkımıza bu hizmeti de sağlamış duruma geleceğiz”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
27
açık
Namaz Vakti 28 Haziran 2022
İmsak 03:13
Güneş 05:00
Öğle 12:35
İkindi 16:28
Akşam 20:00
Yatsı 21:40
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Trabzonspor 38 81
2. Fenerbahçe 38 73
3. Konyaspor 38 68
4. Başakşehir 38 65
5. Alanyaspor 38 64
6. Beşiktaş 38 59
7. Antalyaspor 38 59
8. Karagümrük 38 57
9. Adana Demirspor 38 55
10. Sivasspor 38 54
11. Kasımpaşa 38 53
12. Hatayspor 38 53
13. Galatasaray 38 52
14. Kayserispor 38 47
15. Gaziantep FK 38 46
16. Giresunspor 38 45
17. Rizespor 38 36
18. Altay 38 34
19. Göztepe 38 28
20. Ö.K Yeni Malatya 38 20
Takımlar O P
1. Ankaragücü 36 70
2. Ümraniye 36 70
3. Bandırmaspor 36 62
4. İstanbulspor 36 60
5. Erzurumspor 36 58
6. Eyüpspor 36 57
7. Samsunspor 36 51
8. Boluspor 36 50
9. Manisa Futbol Kulübü 36 49
10. Tuzlaspor 36 49
11. Denizlispor 36 49
12. Keçiörengücü 36 48
13. Gençlerbirliği 36 48
14. Altınordu 36 45
15. Adanaspor 36 45
16. Kocaelispor 36 44
17. Bursaspor 36 44
18. Menemen Belediyespor 36 38
19. Balıkesirspor 36 12
Takımlar O P
1. M.City 38 93
2. Liverpool 38 92
3. Chelsea 38 74
4. Tottenham 38 71
5. Arsenal 38 69
6. M. United 38 58
7. West Ham United 38 56
8. Leicester City 38 52
9. Brighton 38 51
10. Wolverhampton Wanderers 38 51
11. Newcastle 38 49
12. Crystal Palace 38 48
13. Brentford 38 46
14. Aston Villa 38 45
15. Southampton 38 40
16. Everton 38 39
17. Leeds United 38 38
18. Burnley 38 35
19. Watford 38 23
20. Norwich City 38 22
Takımlar O P
1. Real Madrid 38 86
2. Barcelona 38 73
3. Atletico Madrid 38 71
4. Sevilla 38 70
5. Real Betis 38 65
6. Real Sociedad 38 62
7. Villarreal 38 59
8. Athletic Bilbao 38 55
9. Valencia 38 48
10. Osasuna 38 47
11. Celta Vigo 38 46
12. Rayo Vallecano 38 42
13. Elche 38 42
14. Espanyol 38 42
15. Getafe 38 39
16. Mallorca 38 39
17. Cadiz 38 39
18. Granada 38 38
19. Levante 38 35
20. Deportivo Alaves 38 31